התחדשות ושות' הוא פודקאסט שבא לעשות לכם סדר בתחום ההתחדשות העירונית ובדרך לדירה החדשה. בפרק הראשון: איך מתחילים? כל מה שחשוב לדעת על התאגדות בעלי הדירות, הקמת נציגות ובחירת צוות יועצים מקצועי שיוביל וילווה את הפרויקט
אתר ice מציג: התחדשות ושות' – פודקאסט התחדשות עירונית, שמבקש לפשט את השיח ולהפוך את התהליך המורכב לנגיש ומובן יותר עבור בעלי הדירות. בכל פרק נדבר עם מומחים, נשתף בסיפורים מהשטח, ונעשה לכם סדר בדרך לדירה החדשה – עם כל מה שצריך וכדאי לדעת.
הפרק הראשון במסגרת הפודקאסט, שם את הפוקוס על הצעד הראשון ההכרחי בכל פרויקט של התחדשות עירונית: התאגדות בעלי הדירות, הקמת נציגות מטעמם ומינוי נבחרת של יועצים מקצועיים, אשר תוביל ותלווה את הפרויקט לכל אורך הדרך.
לירן אדרי, הקימה לפני כ-7 שנים את מינהלת ההתחדשות העירונית בחולון, מהמינהלות הראשונות בישראל, ומלווה מקרוב את בעלי הדירות בתהליך המורכב. "העצה הטובה ביותר שאני יכולה לתת לבעלי הדירות, היא קודם לבדוק איזה אפשרויות יש להם לקידום התחדשות עירונית בבניין המגורים שלהם ומה אומרת המדיניות העירונית", היא מפרטת. "כמינהלת, ניסחנו 5 שלבים מרכזיים שיעשו להם סדר: בשלב הראשון, ללמוד ולהבין מה זה בכלל התחדשות עירונית; בשלב השני, להתארגן ולבחור נציגות דיירים; בשלב השלישי, לבחור עורך דין שיוביל את התהליך – שזה המפתח החשוב ביותר להצלחה; בשלב הרביעי, לבחור בעלי מקצוע כמו שמאי ומפקח; ובשלב החמישי, לצאת למכרז יזמים".
עורכי הדין אפרת רשף וגיא פרבמן, מכירים גם הם את השטח היטב. המשרד שבראשו הם עומדים – פרבמן רשף ושות' – מתגאה בנתון יוצא דופן: כ-130 פרויקטים, שכבר הושלמו ואוכלסו. "כל פרויקט התחדשות עירונית מתחיל בהקמת נציגות. לא מדובר בוועד הבית השגרתי, אלא בגוף ייעודי לקידום התחדשות עירונית בבניין", מסבירה עו"ד רשף. "משם, בוחרים יועצים מקצועיים לפרויקט ובראשם עורך דין – הפונקציה שלמעשה מובילה ומנווטת את התהליך מתחילתו ועד סופו".
"עורך הדין הוא המנצל על התזמורת. התפקיד שלנו הוא למנוע מבעלי הדירות להיכנס לבורות, למקסם עבורם את הפרויקט ולא לפזר הבטחות שווא שלא ניתן יהיה לקיים", ממשיך עו"ד פרבמן. "עורך הדין אחראי לא רק על ניסוח ההסכם המשפטי, והוא משמש לא פעם גם כפסיכולוג ואפילו אינסטלטור".
לא במקרה מזכיר עו"ד פרבמן את המילה פסיכולוג. עורך הדין המלווה, מחויב בארגז כלים המחייב כישורים חברתיים משודרגים – כדי לתווך, לגשר (ולעיתים גם לפייס) בין קבוצת בעלי דירות שלא תמיד רואה עין בעין. "אני עוד זוכר היטב איך באספת דיירים בפרויקט מסוים, גברת אחת הצהירה שהיא נגד – נגד הפרויקט, נגד הנציגות, נגד כולם", הוא משחזר. "הסיבה? לפני כעשר שנים, אחת השכנות לא הסכימה לתת לה כוס חלב. על כוס החלב הזו, הפרויקט התארך והתעכב – זו דוגמה עד כמה הכרחי עורך דין להנעת ולקידום התהליך".